На 77 години почина световноизвестният писател Пол Остър. Романист, сценарист и автор

...
На 77 години почина световноизвестният писател Пол Остър. Романист, сценарист и автор
Коментари Харесай

Почина световноизвестният писател Пол Остър

На 77 години умря световноизвестният публицист Пол Остър. Романист, сценарист и автор на записки той се прочува през 80-те години на предишния век с постмодерното възкръсване на жанра ноар. Остър се трансформира в един от най-характерните нюйоркски писатели на своето потомство. Причината за гибелта му е затруднения от рак на белия дроб, той е умрял в дома си в Бруклин. Тъжната вест удостовери приятелката му Джаки Лиден.

Остър постоянно е описван като " литературна суперзвезда ". Британският вестник " Times Literary Supplement "   го назова " един от най-зрелищно изобретателните американски писатели ".

Макар да е роден в Ню Джърси, той се свързва трайно с ритъма на Ню Йорк, който е самобитен воин в огромна част от творбите му - изключително Бруклин, където се открива през 1980 година

С повишаването на славата си Остър започва да се възприема като страж на богатото литературно минало на Бруклин, както и като подстрекател на новото потомство писатели, които се стичат в квартала през 90-те години на ХХ век и по-късно.

Той е притежател на голям брой литературни награди. 

Във Англия романът му от 2017 година " 4321 ", който преглежда четири паралелни версии на ранния живот на основния си воин - беше включен в късия лист за премията " Букър ". Той е създател на романите " Левитан ", " Нюйоркска трилогия ", " Бруклински безумства ", " Нощта на оракула ", " Сънсет парк " и други, заяви Нова тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР